Krompirom do osmeha

Sa zadovoljstvom možemo reći da smo uspešno završili našu najlepšu akciju do sada. Novosađanima je predato preko 45 tona kvalitetnog ivanjičkog krompira, srpski proizvođač Ivan Pantelić je spasao celokupan rod svoje sezone, za solidarne kuhinje je odvojeno preko 6 tona hrane, a za tri deteta sa Budi human fondacije je odvojeno preko 70000 dinara po detetu.
Dobra strana Novog Sada je opet pokazalo svoje lepo, humano, lice!

Pre izvesnog vremena je jedan ćalac iz grupe Tate Novosađani ukazao na problem naših proizvođača krompira, jer zbog niske otkupne cene u situaciji su da ne mogu nikome da prodaju svoj rod. Jeftiniji krompir iz uvoza, lošijeg kvaliteta, je preplavio prodavnice. Jedan ćalac je predložio da im se pomogne nekako, drugi su podržali i na kraju smo imali desetine zahteva da se dotera prvi kamion sa krompirom u Novi Sad. Rečeno, dogovoreno, izvršeno. Kontaktirali smo proizvođača Ivana Pantelića, primili smo prve poruđžbine i dogovorili prvi dolazak. Pohvala za Ivana proizvođača, koje ja na poverenje neke “Fejsbuk grupe” doterao kamion pun robe.

Utovar prvog kamiona.

Od prvog dana podela je bila jasna. Ćalac sa spiskom je dočekivao građane koji su rezervisali krompir, a fizikalci su čekali u redu da pomognu oko prenosa. Sa strane se odvajao krompir za solidarne kuhinje, a tu je bila i kutija za priloge.

Od prvog dana lokalni mediji su bili zainteresovani za celu ovu priču. Oni su nam pomogli da se priča proširi na nacionalnom nivou. Zahvalni smo medijima Radio 021, portalu Mojnovisad, Nova portalu, Luftika, Čačanski glas iz Čačka i drugima.

Portparol Tata, Đura Ćurčić.

Rečima je teško opisati pozitivnu atmosferu koja je pratila svaku akciju tokom ta tri vikenda. To što smo rukama istovarili 45+ tona nije nam smetalo jer smo imali veliki broj ćalaca-dobrovoljaca za ove akcije. Kada imamo ćalce koji su se otimali o pomaganje, uz projice, pite sa jabukom orasima i sa sirom, rakijica, sokovi, kafa, osmeha i dečijih igara… Ni jedan posao nije nam se nije činio pretežak. To što se, većinom, prvi put vidimo nije nas sprečavalo da prisno, uz osmeh, i prijateljsku atmosferu utrošimo naše vreme za dobrobit drugih ljudi.

Takođe, želeli bi da se zahvalimo Goranu Bajšanskom i Udruženju građana “Novi Sad” na podršci. Preko njhovog udruženja je naručeno više tona krompira.

Humanitarac Goran Bajšanski

Bitno je za napomenuti da su se ćalci samoorganizovali i da su odvajali količinu za sebe, a pored za solidarne kuhinje i organizacije Novog Sada. Tokom ova tri vikenda smo ukupno odvojili preko 6 tona hrane za organizacije kuhinja CK 13, rehabilitacioni centar Duga, udruženje “Vera ljubav nada“, “Iz drugog ugla” iz Veternika, kuhinja Radosnog detinjstva, “Ruka za druga“, “Obrok za porodicu” i drugi…

Sa strane smo odvajali “humanitarni” krompir.

Takođe, dugujemo veliku zahvalnost ćalcu Mladenu Ćulumu koji je sa svojim vozilom razvezao 1500 kg tereta solidarnim kuhinjama! Prvi put smo se vozili sa njim, ali nas je u momentu zbližila plemenita namera 🙂

Nakon razvoza, pravac temeljno čišćenje vozila. I plafon mu je bio prašnjav.

Takođe, preko uplata i donatorske kutije građani su bili u situaciji da pomognu tri slučaja sa budi human fondacije. Odvajali smo priloge za blizance Ristić , Aleksu Kosanovića i za Milicu Tupanjac. Akcija Krompir do osmeha je obezbedila preko 70000 din donacija po detetu.

Poklonu se u zube ne gleda
Deca su ukras našeg sveta

Nakon prvog, uspešnog ,vikenda dobili smo brojne pozive da pred kamerama ispričamo šta smo radili, kome smo sve pomogli i gde je suština problema sa proizvođačima.

Pored sakupljene hrane za socijalno ugrožene i prikupljene pomoći za decu sa Budi human fondacije, postigla se (možda) još jedna stvar. Nedelje truda i konstantnog ukazivanja na problem, da bi na kraju dobili neki odgovor: ministarstvo je izašlo u susret i počeli su pregovori sa proizvođačima o kompromisnoj ceni otkupa krompira. Prvi put da akcije Tata Novosađana imaju ancionalni odjek. Nadamo se, neće biti i poslednji put. 🙂

Za kraj moramo pohvaliti vrhunsko gostoprimstvo ćalca, komšije, Stevana Jovanova. Radnu ekipu koja je istovarala kamion je ugostio kao svoj rod najrođeniji.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Sign up and get

10% Off

On all flooring services

NBS IPS QR

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

NBS IPS QR

НАЛОГ ЗА УПЛАТУ
платилац

сврха уплате

Donacija
прималац

Fondacija Tate Novosadjani Iva Cipika 6/3 Novi Sad
печат и потпис уплатиоца
шифра
плаћања

288

валута

RSD

износ

0.00
рачун примаоца

340-0000011024555-64
модел и позив на одобрење
место и датум пријема
датум валуте